Negen Almeerse lesbische vrouwen, homoseksuelen en een transgender hebben meegewerkt aan het boekje Gewoon Homo, verhalen uit Almere. Dit boekje is een uitgave van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland en geschreven door auteur Katelijn Berghoef. De foto’s zijn gemaakt door Joren Frielink.

Wethouder Froukje de Jonge zal op vrijdag 11 december om 16.00 uur de eerste exemplaren van het boekje uitreiken aan de deelnemers, tijdens een feestelijke ontmoeting in het Theatercafé aan de Esplanade. Belangstellenden zijn daarbij van harte welkom. Het is die dag Paarse Vrijdag, een dag waarop homo’s en hetero’s samen laten zien dat ze werk maken van sociale acceptatie en veiligheid voor iedereen. Een dag om te vieren dat je mag zijn wie je bent.

Gewoon Homo laat negen mensen aan het woord die hun levensverhaal vertellen.  Meedoen was voor veel van hen spannend, iets om eerst goed over na te denken. Brenda geeft aan dat ze hoopt door te vertellen hoe het zit een kind te kunnen helpen dat met zijn of haar gevoelens worstelt.  `Mensen snappen het verhaal van een transseksueel niet’ , vertelt Merel, ` je bent gewoon in je eigen lichaam geboren. Er is niks verkeerd aan dat lichaam. Er gaat alleen iets mis in je hersenen ‘.  Voor Izabel viel alles op zijn plaats toen ze ontdekte dat ze gewoon lesbisch is.  Martin en Seppo zijn gelukkig met elkaar: `Wij zijn erg op elkaar gericht. Ik vind het heerlijk als het vier uur is, om naar huis te komen en samen te zijn’.  De vader van Pieter zei: `We zijn het er niet mee eens, maar je blijft onze zoon’.

Bureau Gelijke Behandeling hoopt dat het boekje mensen inspireert te zijn wie ze zijn en elkaar ruimte te geven.  De verhalen kunnen worden gebruikt bij gesprekken over eigen gevoelens, in groepen of binnen het onderwijs.

Voor ieder die de presentatie op 11 december bijwoont is er een exemplaar van `Gewoon Homo, verhalen uit Almere’ beschikbaar. Vanaf 12 december kan het boekje worden afgehaald bij Boekhandel Stumpel, Schutterstraat 18 of bij de Nieuwe Bibliotheek in de filialen Stad, Haven, Buiten en Poort.

 

Leave a Reply